Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

G30 ::: Σύνταγμα: η σπονδυλική στήλη μιας κοινωνίας ... και γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως καινούριο.G30 ::: Οι Δευτέρες μας έγιναν Τετάρτες, και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012, στο Bar πάνω από το Bios, στον 1ο όροφο, στην πρώτη μας συνάντηση για τη νέα χρονιά, θα βουτήξουμε στα βαθιά. 
 
Μαζί με τον Γιάννη Λουκέρη, ερευνητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα καταπιαστούμε με το Σύνταγμα της Ελλάδος.


“Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα Σύνταγμα που διαθέτει και πολιτική και ιστορική νομιμοποίηση, είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις διεθνείς εξελίξεις και, παρά τις τυχόν επιφυλάξεις που θα μπορούσαν να διατυπωθούν σε επί μέρους ζητήματα, παρέχει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.”

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagmatiki-Istoria/

Η επικρατούσα άποψη, η οποία είναι το μόνο που μαθαίνει κανείς στο σχολείο για το Σύνταγμα της Χώρας πέραν του ότι ... υπάρχει, είναι πολύ καλά δοσμένη σε αυτή την παράγραφο από το site της Βουλής. Το Σύνταγμα της χώρας είναι πολύ ψηλά. Κανείς δεν πρέπει αναφέρεται σε αυτό παρά μόνο για να το εκθειάσει. Η πολιτική τάξη της Χώρας κόπτεται για την πιστή τήρησή του και όταν κρίνεται απαραίτητο γίνονται κάποιες μικρές διορθώσεις σύμφωνα πάντα με τους θεσμούς και πάντα για το καλό του τόπου και των Πολιτών. Σίγουρα, καθώς ο Θεός είναι ο μόνος τέλειος, υπάρχουν μερικά “επί μέρους” ζητήματα, αλλά κατά τα άλλα είμαστε πολύ καλά.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Από πού ξεκίνησε αυτό το Σύνταγμα; Ποιός το χειρίζεται; Είναι καλό κάποιος ή κάποιοι να χειρίζονται το Σύνταγμα; Τί είναι το Σύνταγμα και γιατί το χρειαζόμαστε; Και τελικά τί νόημα έχει ένα Σύνταγμα για το οποίο χρειάζεσαι συνταγματολόγο για να το κατανοήσεις; Τί είναι το κράτος; Τί είναι ο κρατικός μηχανισμός και γιατί δεν ταυτίζονται; Ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Ποιός θα έπρεπε σύμφωνα με το Σύνταγμα να κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις προσπαθούμε να απαντήσουμε και να κατανοήσουμε για το κεντρικό, κατά τη γνώμη μας ζήτημα της χώρας σήμερα.   

Στην παρουσίαση αυτή θυμόμαστε τα βασικά, αναλύουμε ψύχραιμα και απλά γιατί αυτό το Σύνταγμα έχει πολλά τρωτά που δεν μπορούν να διορθωθούν με μία ακόμα αναθεώρηση. Παρουσιάζουμε τα προβλήματα φιλοσοφίας του, και τελικά προτείνουμε ιδέες και λύσεις στα πλαίσια πολιτισμένης συζήτησης γιά το τί θα περιλάμβανε ένα καλύτερο Σύνταγμα. Δεν εμπλεκόμαστε σε νομικά και νομικίστικα μονοπάτια. Σκοπός μας δεν είναι η κατάθεση μιας νομικής εργασίας. Εν πολλοίς κάτι τέτοιο δεν θα είχε καν νόημα, καθώς το σύνταγμα ιστορικά δεν έχει υπάρξει νομικό αλλά φιλοσοφικό κυρίως ζήτημα του κάθε λαού. Οφείλει να αντικατοπτρίζει την αυτοδιάθεση, την αυτοκυριαρχία και την φιλοσοφία της Χώρας και των Πολιτών.

Συζητάμε και καταδεικνύουμε το πρόβλημα νοοτροπίας μας, που εν μέρη ξεκινά από το ίδιο το Σύνταγμά μας, και αναζητούμε λύσεις μέσα από την αλλαγή του. Με συζήτηση, ρεαλιστικά, όχι ουτοπικά, ξεδιπλώνουμε με λεπτομέρειες ιδέες και συνταγματικές πρακτικές που το πολιτικό σύστημα αγνοεί ... συστηματικά για λόγους επιβίωσής του.   

Προσπαθούμε να δείξουμε μια άλλη προοπτική εντελώς αντίθετη με τα συνηθισμένα, όχι για να προκαλέσουμε ούτε για να επιβάλουμε απόψεις και ευαγγέλια. Αν καταφέρουμε να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά, ακόμα κι αν δεν αλλάξουμε σε τίποτα τις απόψεις μας το όφελος θα είναι μεγάλο και, ποιός ξέρει, ίσως τελικά να καταλήξουμε με ένα (πολύ) καλύτερο Σύνταγμα. Ίσως κάποτε, με μια τέτοια κίνηση, η Ελλάδα να ξαναγίνει Φάρος (πολιτικού και μή) πολιτισμού για όλο τον κόσμο.

Είναι πάντοτε στα χέρια μας να ξεκινήσουμε την αλλαγή, ιδιαίτερα σε τέτοια ζητήματα, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα αναγνωρίζει την Εξουσία των Πολιτών ως ανώτερη κάθε άλλης...


Και μετά, ποτά, όπως συνηθίζουμε.

Στις 19:30.
BIOS ::: Πειραιώς 84 και Σαλαμίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου