Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

G30 ::: Διάλειμμα: Ποίηση: Βρεττάκος: Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη

G30 ::: Οι Δευτέρες μας έγιναν Τετάρτες, και την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στο Bar πάνω από το Bios, στον 1ο όροφο, θα πάρουμε ανάσα.

"Απολιόρκητη όταν πολιορκείσαι και όταν συλλαμβαίνεσαι ασύλληπτη· κι όταν κουστωδίες σε πάνε και σε φέρνουνε στα πραιτώρια·
κι όταν δένεσαι πάνω σε πασσάλους και μαστιγώνεσαι· κι όταν δένεσαι πίσω από άλογα κι άρματα και σέρνεσαι βάφοντας κόκκινη
την οδό προς τον άδη... Κι όταν ενταφιάζεσαι, δεν μένεις εκεί, παρά μόνο για μια ή για δύο, το πολύ για τέσσερις νύχτες· οπότε "όρθρου βαθέος" γιομίζεις το φως με πίδακες της Ανάστασης!"

(Νικηφόρος Βρεττάκος, Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη, 4η έκδ. Αθ. 1988, σ.11)

Ο Σαράντος Σακελλάκος είναι φωτογράφος, γνωριζόταν με τον Βρεττάκο, τον λατρεύει, έχει οπτικοποιήσει σε μορφή που ο ίδιος καλεί "ηχόραμα" τη 'λειτουργία' εδώ και χρόνια με λόγο Εύας Κοταμανίδου και Χρήστου Γιαννιώτη και είχε την καλοσύνη να μας την παραχωρήσει για μια προβολή. Θα παρακολουθήσουμε επίσης υλικό από τον ίδιο το Βρεττάκο. Οι τολμηροί καλούνται να φέρουν μαζί τους ποίημά του που αγαπούν και να το διαβάσουν.

πιεζόμαστε. ας πάρουμε μιαν ανάσα. είσοδος πάντα ελεύθερη κι έξοδος επίσης. και καλό μήνα.

"Πληρώθηκάν σοφίας ακοή και σοφίας το βλέμμα μου.
Έτσι που όταν έλεγα "Ήλιος " ή "φως" ή "Θεός" να ξέρω τι λέω."

(σ.44)


Στις 20:00.
BIOS ::: Πειραιώς 84 και Σαλαμίνος

1 σχόλιο:

  1. 'Eμεινα έκπληκτος από την εικονοποίηση του ποιήματος. Πήρα κουράγιο για να συνεχίσω την πορεία μου, για να συνεχίσω τις δύσκολες αυτές ημέρες. Έχει περάσει μια βδομάδα και αυτή τη συνάντηση της φωτογραφίας με την ποίηση, την κουβαλάω διαρκώς μαζί μου.
    Σας ευχαριστώ όσους είχατε την πρωτοβουλεία για αυτή την μοναδική εκδήλωση. Βρέθηκα εκεί από μια συζήτηση που άκουσα στο ραδιοφωνο του ΣΚΑΙ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνονται τέτειες εκδηλώσεις στις μέρες μας. Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή