Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

G30 ::: Κλήρωση. Μια διαφορετική προσέγγιση στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

G30 ::: Οι Δευτέρες μας έγιναν Τετάρτες, και αυτή την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 η ομάδα G30 θα συζητήσει με τον Υπεύθυνο Συντονισμού και προεδρεύων της Διοικούσας Επιτροπής της Κλήρωσης, Αντώνη Καλή, πάνω στην ιδέα του νέου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος έχει ως στόχο τη θεσμοθέτηση της αντιπροσώπευσης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσω κλήρωσης, όπου μπορεί να λάβει μέρος όποιος πολίτης τηρεί κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις και ασυμβίβαστα.


Περισσότερες Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της κίνησης: http://www.klirosi.org/

Ο Αντώνης Καλης είναι Resident Professor sto Athens Information Technology http://www.ait.gr/ait_web_site/faculty/akal/kalis.html

Στις 20:00.
BIOS ::: Πειραιώς 84 και Σαλαμίνος

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

G30 ::: "Κεραμεικός: Πολιτισμική Ταυτότητα με Άποψη"


G30 ::: Οι Δευτέρες μας έγιναν Τετάρτες, και αυτή την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 στα πλαίσια της εξωστρέφειας και  συνεργασίας της ομάδας G30 με τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, η Κωνσταντίνα Zoehrer και η Πετρούλα Καραγιάννη θα μας κάνουν μια εισαγωγική παρουσίαση του event που θα λάβει χώρα στο loft2work όπου θα λάβει χώρα το διαδραστικό διήμερο, Σάββατο και Κυριακή, 3 και 4 Μαρτίου 2012, «Κεραμεικός:Πολιτισμική ταυτότητα με άποψη- Kerameikos: The come back of urban identity», με επίκεντρο την αστική ταυτότητα και κουλτούρα του Κεραμεικού. Θα παρουσιαστεί το ευρύ φάσμα νέων ρεύματων κοινωνικής, πολιτισμικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή (Επιχειρηματική εκπαίδευση/ Επιχειρηματικότητα, Αστική Ταυτότητα, Πολιτισμός, Κοινωνία, Αρχιτεκτονική).
Αναλυτικά το πρόγραμμα του event θα το βρείτε στο παρακάτω link:
http://blog.loft2work.gr/2012/02/ideatopos-kerameikos/

Ένα κομμάτι της συνάντησης μας θα μεταδοθεί live από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την εκπομπή ΣΚΑΪ αλλιώς. Αν δεν τα καταφέρετε να είστε μαζί μας, συντονιστείτε 21:00-22:00 ή ακούστε την on demand.Η Κωνσταντίνα Zoehrer είναι:
Business & Strategic Partnerships στο loft2work
Startup Live Host at STARTeurope
Advisor/ Communicator/ Educator

Στις 20:00.
BIOS ::: Πειραιώς 84 και Σαλαμίνος

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

G30 ::: Τάσος Ηλιαδάκης, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας: Ο εξωτερικός δανεισμός 1824-2009.

G30 ::: Οι Δευτέρες μας έγιναν Τετάρτες, και αυτή την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012, η ομάδα G30 έχει την τιμή να καλοσωρίσει τον Τάσο Ηλιαδάκη, σε μια εκτενή παρουσίαση-συζήτηση, επ'αφορμή του νέου του βιβλίου:

"Ο εξωτερικός δανεισμός στη γένεση και εξέλιξη του Νέου Ελληνικού Κράτους 1824–2009"

Update: Ακούστε την πρώτη ώρα της συνάντησης μας όπως μεταδόθηκε ζωντανά από την εκπομπή ΣΚΑΪ Αλλιώς, στους 100.3


Ο Τάσος Ηλιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Σπούδασε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό Κοινωνιολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.

Από τους πρωτεργάτες διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού γερμανικού δανείου. Μετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο διεθνές συνέδριο του Λονδίνο το 1996 για το χρυσό των Ναζί.

Συγγραφικό έργο:
-Αποφασίσαμε χωρίς να διατάξουμε, Αθήνα 1981
-Από το Μακεδονικό στη Νέα Τάξη και το Σκοπιανό, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1994
-Δανειακή Κοινωνικοποίηση (διδακτορική διατριβή), Αθήνα 1995
-Οι επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό δάνειο, εκδ. Ίτανος, Αθήνα 1997
-Το πρόβλημα του μικρασιατικού ελληνισμού πριν την καταστροφή, εκδ. Δετοράκη, 2000
-Η συμβολή του μικρασιατικού ελληνισμού στο Μακεδονικό, εκδ. Δετοράκη, 2008
-Από τον Ρισελιέ στον Μπους 1648-2008, από την παγκοσμιότητα στην παγκοσμιοποίηση (υπό έκδοση).

Στις 20:00.
BIOS ::: Πειραιώς 84 και Σαλαμίνος

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Περί Ευθύνης


Το 2009, η χώρα πήγε σε εκλογές με λίγους εξ ημών να είναι σε θέση να αντιληφθούν πού πήγαινε το πράγμα. Όπως αποδείχτηκε, η αναλογία αυτή στους πολίτες και τους πολιτευτές, δεν ήταν πολύ διαφορετική. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας μάλιστα, έδωσε την ευκαιρία σε πολύ περισσότερους κυβερνητικούς υποψηφίους να λάβουν μια θέση στο κοινοβούλιο. Αρκετοί μάλιστα επανεμφανίστηκαν, με καλοσιδέρωμένο προφίλ, ως άλλα πολιτικά ζόμπι, τόσες έδρες, ήταν μια πολύ καλή δεύτερη (ή και τρίτη) ευκαιρία. Παλιά στελέχη του κομματικού μηχανισμού, τα οποία κράτησε δίπλα του ο Παπανδρέου, ως άνθρωποι εμπιστοσύνης του πατέρα του, θεώρησε ότι δεν θα του έκαναν κακό. New entry, οι “κηπουροι”, οι αμόλυντοι εκλεκτοί του Παπανδρέου οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση μα την πολιτική και τον κομματικό μηχανισμό μέχρι τότε. Μια ακόμη κατηγορία, το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, κομμάτια του εκσυγχρονιστικού μπλοκ που μεσουράνησε στη μετά Ανδρέα εποχή. Σε μια εποχή, η οποία ανέδειξε πολλούς ανθρώπους από το χώρο της μουσικής και του θεάματος, ανθρώπους οι οποίοι έτυχε να έχουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και να αξιοποιήσουν αυτή τους την προβολή ώστε να εισέλθουν στην πολιτική.

Αυτό από μόνο του, το να προέρχεται κανείς από το χώρο του θεάματος, να είναι καλλιτέχνης, αθλητής, οτιδήποτε, δεν είναι κακό και δεν απαγορεύει την είσοδο στην πολιτική. Άλλωστε ο κάθε Έλληνας πολίτης, μετά τα 21 του χρόνια, έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι όπως ορίζει το Άρθρο 15 του Συντάγματος. Μετά τι γίνεται. Εκεί είναι το θέμα. Και για να γίνω πιο σαφής και κατανοητή, μετά τις εκλογές, τις φωτογραφίες, τις ορκομωσίες και την περίοδο χάριτος, αρχίζει το κοινοβουλευτικό έργο. Και υποτίθεται και το διάβασμα. Όχι μόνος του, με παρέα. Οι βουλευτές δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχουν συνεργάτες, μελετάνε πολλοί μαζί, όπως οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής με τις μακέτες, ξενυχτούν πολλοί πάνω απ’ τη μακέτα. Ότι ζητήσει το έχει σε επίπεδο βιβλιογραφίας,  οι υποδομές είναι πολύ καλές και τα λεφτά ικανοποιητικότατα. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει σπουδάσει καθόλου, φρονώ ότι υπάρχει η δυνατότητα να είναι επαρκέστατος και διαβασμένος, αρκεί να υπάρχει θέληση. Θέληση για το έργο το οποίο είναι υποχρεωμένος να κάνει, εφόσον ο λαός του έδωσε σταυρό προτίμησης.

Όμως, εκτός από θέληση, αυτή η δουλειά θέλει και θάρρος. Το θάρρος της γνώμης του καθενός από τους βουλευτές. Κι αυτό φαίνεται στα δύσκολα. Όταν η παραίτηση απ’ το βουλευτικό αξίωμα δεν χρησιμοποιείται ως εργαλείο εκβιασμού και διατάραξης της κοινοβουλευτικής ισορροπίας, αν και κάτι τέτοιο λειτουργεί καλύτερα όταν οι βουλευτές ανεξαρτητοποιούνται, εγκαταλείποντας τις αγκάλες της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, δείχνει άλλα πράγματα. Όταν το παιχνίδι πια μετατοπίζεται από εσωκομματικές αψιμαχίες και Ιζνογκουντισμούς, το να εγκαταλείπει ένας βουλευτής την έδρα του στα δύσκολα, δεν αποτελεί ηρωική έξοδο, αλλά φυγή από το καθήκον. Αποτελεί λαϊκισμό του αισχίστου είδους και δεν αποτελεί επαναστατική πράξη, αλλά απαλλάσσει τον βουλευτή από το να αναλάβει τις ευθύνες του, επιτρέποντας του να αποχωρήσει χωρίς να αποφασίσει για το οτιδήποτε. Εκείνη τη στιγμή, παραιτούμενος, αρνείται τη λαϊκή εντολή, ενώ πολύ πιθανόν ταυτόχρονα να φωνάζει για δημοκρατία, για το δίκιο του λαού που τον ψήφισε, τα δικαιώματα του, με αυτή του την πράξη τα πετά όλα στον κάλαθο των αχρήστων.

Απαλλάσσεται όμως από την ευθύνη της απόφασης. Ιδίως όταν το ερώτημα είναι καυτή πατάτα, ποιος θέλει να κουβαλάει στο βιογραφικό του ότι ήταν βουλευτής όταν ψηφιζόταν μια τόσο κρίσιμη δανειακή σύμβαση; Ανάλογα με το πως βλέπει κανείς τα πράγματα σχετικά με τη ψηφοφορία στη βουλή, με το αν δηλαδή το Όχι ισοδυναμεί με άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το € το οποίο στα μάτια τα δικά μου είναι και το worst case scenario και το Ναι με πολύ σκληρά μέτρα, αλλά από την άλλη αποτελεί και μια όσο να πει κανείς πιο υπεύθυνη στάση στα πράγματα, αντιλαμβάνεται τι θέλω να πω. Η μη ανάληψη καμίας ευθύνης και η ντουντούκα έξω από τη βουλή, χωρίς πρόταση είναι τελικά το ίδιο βολική τόσο για τον απλό πολίτη, τόσο για τον παραιτηθέντα βουλευτή, ο οποίος μπορεί να απολαύσει την ελευθερία του και να ξαναγίνει αρεστός στο λαό, αφού δεν σκύβει το κεφάλι στους δανειστές, επαναστατεί και πλέον είναι ένας από αυτούς. Δεν ντροπιάζεται. Και γιατί τότε δεν κάθεται να ψηφίσει όχι; Γιατί φοβάται. Φοβάται ότι αν δεν ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση, μπορεί το όνομα του να είναι σε άλλη “λίστα ντροπής”, αυτών που “έσυραν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, που στέρησαν το μέλλον των παιδιών μας στην Ευρώπη”.

Ποιοι θα τα πουν αυτά; Μα οι περισσότεροι οι οποίοι κραυγάζουν σήμερα να γυρίσουμε στη δραχμή. Άρα ο βουλευτής είναι εγκλωβισμένος και η παραίτηση είναι η εύκολη απόδραση. Σωστά; Ναι, έτσι είναι. Από την άλλη μεριά, όμως, ήρθε ο καιρός να μάθουν οι κ.κ. βουλευτές ότι το βουλευτικό αξίωμα δε συνεπάγεται ρουσφέτια, βολέματα, να είσαι αρεστός, αυτοκίνητο και συμβούλους, δημοσιότητα και πρώτο τραπέζι πίστα. Αυτό μπορεί να συνέβαινε παλαιότερα και ως εκ τούτου, η ενασχόληση με την πολιτική μεγάλο δέλεαρ ακόμα και για ανθρώπους που ήδη απολάμβαναν τη δημοσιότητα, όπως και έγινε. Ήρθε ο καιρός να μάθουν πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη να σου εμπιστεύεται κάποιος τη διακυβέρνηση της χώρας, είτε εκπροσωπείς την κυβερνώσα παράταξη, είτε είσαι βουλευτής στην αντιπολίτευση. Ήρθε ο καιρός να μάθουν ότι ο χύδην λαϊκισμός την ώρα των αποφάσεων πληρώνεται ακριβά, ότι ένας πολιτικός οφείλει να έχει σαφείς θέσει με επιχειρήματα, αλλά και προτάσεις. Ότι οι ανεύθυνες και καιροσκοπικές συμπεριφορές ταιριάζουν σε πολιτικάντηδες και όχι σε πολιτικούς. Τουλάχιστον όχι σε πολιτικούς που θέλω να κυβερνούν τη δική μου χώρα.

Αυτά ισχύουν για τους πάντες, προερχόμενους από οιονδήποτε πολιτικό σχηματισμό, καθώς φάνηκε όταν ανέλαβε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, ότι όσο μικρό και εάν είναι το ποσοστό μιας παράταξης η οποία εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας είναι εν δυνάμει Υπουργοί, Κυβερνήτες αυτού του τόπου.  Και ακόμη και εκείνους, ακόμη και η μικρότερη δύναμη στη βουλή, εκπροσωπεί το λαό, άρα ο λαός έχει την ευθύνη για το ποιοι βρίσκονται εκεί μέσα. Για τους απέχοντες από τις εκλογές οι οποίοι φωνάζουν πρώτοι για “κατάλυση της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε”, δε θα μιλήσω παραπάνω, καθώς όποιος ιδιωτεύει, όποιος δε δείχνει ενδιαφέρον για τα κοινά, είναι ότι σημαίνει πλέον η λέξη στην Αγγλική και τίποτε άλλο. Α ναι, είναι κι αυτός σαν τους βουλευτές που παραιτούνται. Ευθυνόφοβος. Που να είχε να διαβάσει και τη νέα δανειακή σύμβαση, σε λιγότερο από 4 ημέρες. Σαν τους φοιτητές, που έχουν τώρα εξεταστική. Μόνο που το μάθημα δεν καίγεται για το Σεπτέμβρη.

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

G30 ::: Καταναλωτική νοημοσύνη: Είναι κλειδί στην αναζήτηση της λύσης;

G30 ::: Οι Δευτέρες μας έγιναν Τετάρτες, και αυτή την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012, ο συγγραφέας του βιβλίου "Καταναλωτική νοημοσύνη" (Εκδόσεις Δίαυλος) Στάθης Παπαγιαννίδης θα συζητήσει μαζί μας για το πως αυτή μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την έξοδο από την κρίση, προστατεύοντας τον καταναλωτή.

Ο Στάθης Παπαγιαννίδης γεννήθηκε το 1963 στην Αλεξανδρούπολη Έβρου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σήμερα ζει στο Λαύριο.

Σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μάνατζμεντ στο London School of Economics. Εργάστηκε στην British Aerospace, στην ΑΓΕΤ Ηρακλής και στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank, στο κομμάτι της Καταναλωτικής Πίστης.

Αυτό είναι το τέταρτο του βιβλίο, μετά τα:
Βοηθήστε τους Κομπιουτεράδες, εκδ. Θέμα 1992
Αλφαβητάρι του Εκσυγχρονισμένου, εκδ. Δίαυλος 2001
Πως θα γίνεις πλούσιος σε χρόνο, εκδ. Πατάκη 2007

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες όπως "Έξυπνο Χρήμα", "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Σύγχρονη Επιχείρηση", "Ιχνευτής" και "On Line".


Στις 20:00.
BIOS ::: Πειραιώς 84 και Σαλαμίνος