Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μαύρη γραβάτα και αξιοπρέπεια

Χθες το βράδυ πέθανε ο Λεωνίδας Κύρκος. Γεγονός. Γέμισαν τα ειδησεογραφικά sites με ανακοινώσεις για το θάνατο του, οι περισσότερες μάλιστα επέλεξαν να την τοποθετήσουν κι ως πρώτη είδηση. Ορθώς.
Με τη λάμπα να μην ανάβει, τι να την κάνεις τη γραβάτα;
Βαρύγδουπες δηλώσεις κι όλες copy-paste. Εμβληματική φυσιογνωμία, θεμελιωτής της ανανεωτικής αριστεράς, μεγάλη απώλεια για το δημόσιο βίο κι άλλα τέτοια ξύλινα.Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι πληροφορήθηκε το θάνατο του με συγκίνηση και οδύνη. Οι συγκρίσεις μεταξύ Τσίπρα - Αλαβάνου και του εκλειπόντα, σε επίπεδο πολιτικού λόγου και σε επίπεδο προσωπικής θυσίας για τα πιστεύω του είναι αναπόφευκτες. Η σημερινή ρητορική της "Αριστεράς και της Προόδου" με τον πολιτικό λόγο ο οποίος δεν θεραπεύει τις αγωνίες της σημερινής κοινωνίας από τη μία και η σφοδρή κριτική που είχε δεχτεί ο Λεωνίδας Κύρκος για τη συμμετοχή του Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζανετάκη ακόμα και από τους ίδιους του τους συντρόφους, υπογραμμίζουν την διαχρονική αδυναμία συγκρότησης αξιόπιστης πρότασης. Η Αριστερά φαντάζει κομμάτι ρετρό, κολλημένη, ξεπερασμένη και βολεμένη στο "να φύγετε" ως μόνιμη αντιπρόταση στα κόμματα εξουσίας. Δεν θεραπεύει τα πεοβλήματα της σημερινής κοινωνίας, κοιτάει μόνο μέσα από τα κυάλια της από μακριά, εκ του ασφαλούς κι επαναπαύεται στην στρεβλή της οπτική. Η ποιότητα πολιτικού λόγου πέφτει, τα επιχειρήματα και οι λύσεις δεν υπάρχουν ή δεν είναι ρεαλιστικές και στην ερώτηση αν σας έδιναν αύριο το τιμόνι της χώρας με τα υπάρχοντα προβλήματα και καταστάσεις, τις ημερομηνίες και τος ανάγκες να τρέχουν, απάντηση δεν υπάρχει. Μόνο καραμέλα.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι μελό επικήδειοι από τον κόσμο της αριστεράς, ακούγονται στα αφτιά μου ακριβώς όπως το "καλό, αξιοπρεπές το δελτίο της ΝΕΤ, αλλά τα νούμερα στις μετρήσεις άλλα λένε". Γιατί; Γιατί στην πραγματικότητα δεν το παρακολουθούν ούτε όσοι είναι στο control room την ώρα της εκπομπής του. Ούτε καν η παρουσιάστρια, γιατί τα διαβάζει από το autocue.

Καλό ταξίδι λοιπόν στον Λεωνίδα Κύρκο και στους συντρόφους του, της νεότερης κυρίως γενιάς, μαζί με τη μαύρη γραβάτα, ευχή να τιμήσουν την έννοια της αριστεράς αξιοπρεπώς.

1 σχόλιο: