Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

The Washington Monument Is Almost Certainly Not Leaning. It's Obama's fault.

Κατάλαβες; Ξύπνησαν και τα παθητικά περιθώρια και θέλουνε σεισμούς. Virginia, Washington D.C., Mw=5.8 κατά USGS. Στο μέτωπο παλαιάς επώθησης. Ξέραμε την ύπαρξη και συμπεριφο΄ρα (πάνω κάτω) της Central Virginia Seismic Zone, τέτοια γεγονότα μας δίνουν πάντα περισσότερα γεγονότα, μας ανοίγουν τα μάτια. 

Δεν είναι καφρίλα, είναι αλήθεια, όταν δε δεν υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής, τότε οι σεισμοί σε τέτοιες περιοχές είναι το απόλυτο και τσάμπα εργαλείο. Ναι, καφρίλα, αλλά έτσι είναι. Η Γεωλογική Υπηρεσία του Delaware, το οποίο βρίσκεται λίγο ανατολικότερα της Virginia,  ας πούμε έχει μετρήσει μόλις 69 σεισμούς από το 1871 που άρχισε να λειτουργεί. Το Μ=4.1 σεισμικό γεγονός σημειωτέον ότι είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο Wilmington, πόλη άνω των 100.000 κατοίκων σήμερα.

Τι μας υπενθυμίζει ο χθεσινός σεισμός; Ότι καμία περιοχή στον πλανήτη δεν είναι ασεισμική, ότι να κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας στον φυσικό κίνδυνο είναι χαζομάρα. Επίσης τα πυρηνικά εργοστάσια ( βλέπε North Anna Nuclear Power Plant στην περίπτωση μας) της δεκαετίας του '70 είναι παντού και δεν έχουμε ή δεν μαθαίνουμε τα ατυχήματα που έχουμε από τύχη. Τα απόβλητα αυτών, που θάβονται, τι διαφυγές μπορεί να έχουμε σε τόσο επιφανειακούς σεισμούς με σχηματισμούς οι οποίοι αποδεδειγμένα παίρνουν μεγάλες επιταχύνσεις σε τέτοια σεισμικά γεγονότα, πως συμπεριφέρονται, άστο καλύτερα.

Χάρτης μακροσεισμικών εντάσεων (προκαταρκτικά αποτελέσματα). Ουσιαστικά δείχνει πόσο αισθητή γίνεται μια σεισμική δόνηση σε κάθε περιοχή (Πηγή: USGS, 2011)

Για το πόσο αμήχανοι και απροετοίμαστοι είναι οι Αμερικάνοι και όπως φάνηκε πολλοί ακόμη λαοί, είναι ενδεικτικό να δει κανείς τη γλώσσα που χρησιμοποιείται στα ανακοινωθέντα. Και στα άρθρα που περιγράφουν τις ζημιές.
Πάρ' τον κάτω (Πηγή: The Atlantic Wire).


Everything appears to be operating just fine (ναι καλά, η μια γεννήτρια δεν δούλεψε αλλά το θάψαμε το θεματάκι), αυτά λέμε πριν τσεκάρουμε καλά καλά, almost certainly,  as far as we know, seems to be ok. Ναι, αυτή η γλώσσα ίσως καθησυχάζει τις μάζες αλλά σπέρνει τον πανικό σε όσους ξέρουν και σε όσους θυμούνται αντίστοιχες ανακοινώσεις από Ιάπωνες, Ουκρανούς κτλ. Δεν λέω ότι δεν θα πάνε όλα καλά, αλλά η υπευθυνότητα δεν έβλαψε κανέναν. Μην ανακοινώνεις αν δεν τσεκάρεις.

Φυσικά και είναι ακόμα μια φυσική καταστροφή στη λάθος στιγμή, μια ανάσα από την έδρα της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι ζημιές εκτιμώνται (με μοντέλα που υποογίζουν εντάσεις, πληθυσμό κτλ) περίπου στο 1 δις δολλάρια, ναι από το πουθενά, αστεία πράγματα, φοβερό έτσι δεν είναι; Και δεν μιλάμε για τρομερές ζημιές. Στη χασούρα συνυπολογίζεται ακόμα και η αναστάτωση στο πρόγραμμα πτήσεων στα αεροδρόμια κοντά στην επικεντρική περιοχή κτλ.

Αλλά μια είναι η ατάκα της ημέρας. The Washington Monument Is Almost Certainly Not Leaning. Καταπληκτικό. Έπρεπε να στρίψει. Όχι να γύρει, να στρίψει. Κρίμα. Αλλά ότι και να λέμε, μια είναι η επιστημονική αλήθεια.

It's Obama's fault.


Υ.Γ:Για να μην παρεξηγούμεθα, το παραπάνω άρθρο έχει ως επί το πλείστον γραφεί με διάθεση για γέλιο. Δεν κράζουμε. Να τους πήγε. Δεν αντιλέγω. Μάλλον δεν θα ξαναζήσουν οι εκεί κάτοικοι κάτι παρόμοιο.

1 σχόλιο:

  1. Ήθελα να γράψω ένα σχετικό post στο δικό μου blog και μάλλον θα το γράψω σύντομα. Αυτό με τους σεισμούς που γίνονται σε "ασεισμικές" περιοχές, είναι για τους δημοσιογράφους και για τη λαϊκή φαντασία άλλη μία περίπτωση της μεγάλης κατηγορίας "scientists are baffled"/"σκίζουν τα πτυχία τους", η οποία, στην πραγματικότητα, είναι η πιο αξιόπιστη προειδοποίηση για το ποιες πηγές δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς για την επιστημονική/τεχνολογική ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή