Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Not In My Back Yard. Κι ας είναι και αυθαίρετη.

Φυσικά και αναφέρομαι στην παράνοια της Κερατέας. Σήμερα το πρωί άκουσα τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής να απαντά στην εξής ερώτηση:

-Αν τα σχέδια για κατασκευή ΧΥΤΥ ήταν σήμερα στη Φυλή, εσείς θα βγαίνατε να κλείσετε τον δρόμο, να φωνάξετε μαζί με τους εκεί κατοίκους;
-Όχι βέβαια, τι δουλειά έχουμε εμείς;

Σχέδιο φυσικά και ουσιαστική αντιπρόταση δεν υπάρχει. Μόνο αυτό. Not In My Back Yard. Θα πεθάνουμε, το ένα, το άλλο. Ρε σεις, τώρα τα θυμηθήκατε; Και είναι δυνατόν κινήσεις οι οποίες έχουν υποστήριξη καμιας 1500αριάς ανθρώπων στα κοινωνικά δίκτυα να εκφράζονται με κακά ελληνικά, χωρίς επιχειρήματα; Να ζητάς χαρτιά και χάρτη και να στέλνουν ένα video από το youtube; Ή δεν υπάρχει νους να συντονήσει αυτή την προσπάθεια, ή δεν υπάρχει προσπάθεια. Και δίκιο και προσπάθεια να υπάρχει, αυτές οι μέθοδοι προσέγγισης, η λασπολογία εναντίον μειοψηφίας ανθρώπων που (ακόμα) με θέληση και αγάπη κάνουν σωστά τη δουλειά τους και η μη παρουσίαση αποδείξεων και επιχειρημάτων στέλνει την όλη προσπάθεια στα σκουπίδια. 

Σ' αυτά που προσπαθούν να κρατήσουν έξω από την αυλή τους όπως λένε. Για την αυλή του άλλου, ούτε λόγος φυσικά. Να ξεχωρίσουμε όμως κάποια πράγματα γιατί δεν είμαστε ούτε χαζοί, ούτε τρελοί. Άλλο η αστυνομική βια και τα ΜΑΤ, άλλο η χωροθέτηση ΧΥΤΥ και τα κομπρεμί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά τα έτη στην περιοχή και άλλο η από τα αρχαία χρόνια μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Να μην μπερδεύουμε λοιπόν τα σώβρακα με τις γραβάτες. Η χρήση βίας από την Ελληνική Αστυνομία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, η πρόκληση μιας μερίδας ανθρώπων ώστε να φτάνουν τα πράγματα σε αυτό το οριακό σημείο ακόμη χειρότερη. Νόμοι και διαδικασίες χωροθέτησης ΧΥΤΥ υπάρχουν, τα video δεν είναι τεχνικές εκθέσεις κι ούτε θα πρέπει να παρουσιάζονται κατ' αυτό τον τρόπο. 

Τουλάχιστον ο Δήμαρχος όταν βγαίνει να μιλήσει θα πρέπει να ξέρει περί τίνος πρόκειται, να μπορεί να αναπτύξει έναν απλό συλλογισμό ως προς το τι αντιπροτείνει η Τοπική Αρχή και να μην λαϊκίζει λέγοντας ότι η περιοχή της Λαυρεωτικής είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τα μεταλλεία του Λαυρίου. Μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή υπάρχει από το 3.000 π.Χ. Όποιος από τους τωρινούς κατοίκους έχει την έκταση από τότε και ήρθε η μεταλλευτική δραστηριότητα μετά την εγκατάσταση του στην περιοχή, πάω πάσο. Σε μια περιοχή όμως που οι πολυτελείς εκτός σχεδίου κατοικίες ξεφύτρωσαν από το πουθενά και τόσα χρόνια που προχωρούσε το θέμα για τον ΧΥΤΥ δεν ακουγότανε τίποτα, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα τους είναι τα κλειστά εδώ και χρόνια μεταλλεία στην Καμάριζα. Ο καθένας επιλέγει τον τόπο διαμονής του. Έτσι απλά.

Επιτέλους όμως να τεθεί το θέμα μείωσης του όγκου των απορριμάτων στην πηγή. Όλα τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πρόληψη. Αλλά ποιος νοιάζεται; Πρώτα σπρώχνονται λεφτά, κλείνουν στόματα, χτίζονται οι βίλες και μετά σκεφτόμαστε όχι στην αυλή της βίλας μου. Και μην ακούω τρίχες τύπου να τα πάτε στην Εκάλη. Το απαγορεύουν οι μορφολογικές κλίσεις, σύμφωνα με την ΚΥΑ.

Πέστε να με φάτε. Τα είπα και ησύχασα.

3 σχόλια:

  1. Υπάρχει και το άλλο: στην περιοχή ήδη λειτουργούν 3 παράνομες χωματερές. Αυτές φυσικά ούτε μολύνουν τα ρέματα ούτε αλλοιώνουν το τοπίο, σωστά; Άσε που όταν γεμίζουν τους πετάμε και μια φωτιά να ξεμπουκώσουν.
    Επιπλέον, ο δήμαρχος αντιπρότεινε να γίνει ΧΥΤ μόνο για τα δικά τους σκουπίδια. Οι άλλοι να πάνε να... Άσε, δεν το λέω.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρειάζονται υποδομές και μελέτες! Θα υπήρχε εμπιστοσύνη στο κράτος, αν είχανε γίνει τα κατάλληλα έργα σε μια σωστή περιοχή όπου θα πληρούσε τα κριτήρια (εδώ έχουν θαφτεί αρκετά), και δεν είχανε φάει τα χρήματα της ΕΕ οι αρμόδιοι, μα δεν.. Λογική η αντίδραση τους..

    Από τη στιγμή που τίποτα σωστό δεν έγινε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια πως περιμένουμε να δεκτούν οι κάτοικοι; Προσπαθούν να σώσουν το τόπο τους. Είναι σίγουρο πως διαφορετικά θα καταστραφεί.

    Παράνομες χωματερές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα! Φταίει η Κερατέα για αυτό; Υπάρχουν και θα υπάρχουν, όσο το κράτος δεν προτείνει μια σοβαρή λύση!

    Δε γνωρίζετε ότι οι χωματερές (ΧΥΤΑ/Υ) πρόκειται να γίνουν εντός ολίγου παράνομες;
    Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή γίνεται χαμός για ένα έργο που θα είναι παράνομο!

    Άλλες λύσεις υπάρχουνε πολλές, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, εξαέρωση/αεριοποίηση, βιολογική ξήρανση κλπ. Αντί αυτών όμως το ανίκανο νεοελληνικό κράτος προτείνει την παράνομη χωματερή και στέλνει ΜΑΤ βαρώντας γέρους (λες και σκότωσαν κάποιον) να την επιβάλει!

    Δε γίνονται έτσι έργα. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που έχει χωματερές.

    Προς κάθε ενδιαφερόμενο, διαβάστε προσεκτικά την κίνηση του Δήμου Ελευσίνας.. ΑΥΤΟΣ είναι ο δρόμος! Διαβάστε μέχρι το τέλος..

    http://bit.ly/hcVnZ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείται ότι το πρόβλημα είναι στην πηγή. Το θέμα είναι ότι και αν μειωθεί στο 1/5 ο όγκος των απορριμάτων από ανακύκλωση, κομποστοποίηση και λοιπά, πάντα χρειάζεσαι ένα ΧΥΤΥ για εναπόθεση των υπολειμμάτων. Τα ΧΥΤΑ θα έχουν πρόβλημα, από την ΕΕ, τα ΧΥΤΥ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν βλέπω να εκλείπουν από το κομμάτι της διαχείρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή