Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Παιδεία - Έρευνα: Εμπρός Πίσω.

Κανείς δεν πρόκειται να πει ότι τα πράγματα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι καλά. Πρέπει να είναι κουφός και τυφλός για να πιστεύει κάτι τέτοιο. Προπτυχιακοί φοιτητές ως επί το πλείστον αδιάφοροι για τις σπουδές τους. Βαλτωμένοι συνειδητοποιημένοι προπτυχιακοί φοιτητές στα τελειώματα, Μεταπτυχιακοί και Υπ. Διδάκτορες που τους ζει η μάνα τους, γενιά των 30 με 3+ ξένες γλώσσες, όνειρα και κομμένες υποτροφίες από το καταργημένο ΙΚΥ, αφού δεν υπάρχει σάλιο.

Μονόδρομος το έξω γι' αυτή τη γενιά; Έλα ντε. Να μείνω ή να φύγω; Γράφω το Μεταπτυχιακό μου για να το παρουσιάσω. Και μετά τι θα κάνω; Τι θα ήθελα να κάνω πια; Πάντα έβαζα τα όνειρα μου σε ρεαλιστικές βάσεις. Να κάνω ένα διδακτορικό έξω. Και μετά να γυρίσω να κάνω γεωλογία στην Ελλάδα, να γίνω καλύτερη έξω ώστε να μπορέσω μια μέρα να δώσω κάτι καλύτερο στη χώρα μου. Πια η ακαδημαϊκή καριέρα μοιάζει με φάρσα, παντός είδους ερευνητική δουλειά στο αντικείμενο ανέκδοτο. 

Αν με ρωτούσε κανείς τι θα άλλαζα στο Πανεπιστήμιο; Θα πέταγα τα κόμματα έξω. Όλα. Ο κομματικός, φοιτητικός συνδικαλισμός δεν είναι κατάκτηση, είναι καρκίνωμα. Έχοντας ασχοληθεί αρκετά με το θέμα ως φοιτήτρια, βουτήχτηκα σ' αυτή την ιστορία και καταλαβαίνω ότι είναι η καρδιά αν όχι η ρίζα του προβλήματος. Αν δεν υπάρχουν κόμματα στη μέση σε κανένα επίπεδο, αν υπάρχει καλή αξιολόγηση, τότε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει θαύματα. Και με κακή χρηματοδότηση. Το απέδειξε τόσα χρόνια τώρα, ότι διαθέτει καλούς επιστήμονες που αγαπάνε τη δουλειά τους και εργάζονται σαν τα σκυλιά για το τίποτα. 

Σκέφτεσαι όλα αυτά, σκέφτεσαι το μέλλον σου και μετά διαβάζεις κι αυτό. "To τέλος της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα" και λες πάλι καλά τουλάχιστον που δεν τα σκέφτομαι μόνη μου. Χρειάζεται μεταρρύθμιση η Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, κανείς δεν είπε όχι. Μην κάνεις όμως 3ετή πτυχία με καταδικασμένους ημιμαθείς, κάνε έναν ενιαίο ερευνητικό φορέα ΤΩΡΑ και μην περιμένεις να ξεπουλήσεις την περιουσία, την υποδομή, τα μυαλά και το όνομα των Ερευνητικών Ινστιτούτων της χώρας. Μην αφήνεις τη γενιά μου χωρίς επιβράβευση - Υποτροφίες, μην καταργείς κάτι με την βιτρίνα της αδιαφάνειας, αν είσαι μάγκας, διόρθωσε το. Πόσα νέα παιδιά περιμένουν την περσινή ωριαία αντιμισθία των Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων και δεν έχουν ούτε υποτροφία να περιμένουν, καλά το να πάρεις Θαλή - Ηράκλειτο δεν το συζητάμε καν. Ανεργία έξω, καμία ελπίδα μέσα, γιατί να χάσω άλλα 10 χρόνια σπουδάζοντας, για να έρθω και να με κάνεις βοηθό χωρίς εξέλιξη; Αν ο δάσκαλος στο Πανεπιστήμιο δεν κάνει και έρευνα, αλοίμονο μας κυρία Υπουργέ. Αν μέσα σε 5 χρόνια δεν αλλάζεις αυτά που λες στα εργαστήρια και τα μαθήματα στους προπτυχιακούς σύμφωνα με τα βήματα που κάνει η επιστήμη, να διαβάσει ο άλλος καλύτερα Γεωλογία ή το οτιδήποτε από το σπίτι του, να ανοίξει την εγκυκλοπαίδεια.

Συνεχής αξιολόγηση και αποσύνδεση του Πανεπιστημίου από τα κόμματα και τις πελατειακές σχέσεις, μπορούμε να έχουμε; Να εξασφαλίσουμε δίκαιες εκλογές μελών ΔΕΠ μπορούμε; Αν μπορούμε, σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, με λίγα λεφτά, δεν χρειάζονται χρυσά έδρανα το Ελληνικ΄Πανεπιστήμιο μπορεί να τραβήξει μπροστά. Όσο νωρίτερα το αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και το ίδιο το Πανεπιστήμιο, τόσο καλύτερα. Καλύτερα και για τη γενιά μου που δεν θα χαθεί, αλλά και για όλη τη χώρα. Γιατί αν απογοητεύεις τη γενιά η οποία σε μια δεκαετία θα είναι η ατμομηχανή σου, ε, τότε, το έχασες το παιχνίδι.

3 σχόλια:

  1. Επιγραμματικά:
    "ωριαία αντιμισθία": σε μας (= στο τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων) προκυρήσσεται με την μορφή Υποτροφίας για τους "καλύτερους" μεταπτυχιακούς - διδακτορικούς. Είναι περίπου 7 τέτοιες υποτροφίες, και είναι το υπερβολικά τεράστιο και εξωφρενικό ποσό των 200-250 ευρώ, για όλο το χρόνο ε. Οπότε χέσε μέσα, είναι τραγικό και αστείο ποσό.

    Ηράκλειτοι έχουν ήδη βγει αποτελέσματα εδώ και ένα χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά μιλημένα. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτοί που πήραν Ηράκλειτο ακόμα να πάρουν τα λεφτά, και ας πέρασε 1 χρόνος, και ας τους ζητάνε να συντάξουν εκθέσεις προόδου ενώ ακόμα δεν πήραν ούτε 1 ευρώ.

    Ακριβώς επειδή οι Ηράκλειτοι θα κρίνονταν από Έλληνες αξιολογητές, και όλοι γνωρίζαμε τι θα σημαίνει αυτό (...), για τους Θαλήδες έγινε κίνηση, κυρίως από Πανάρετο (τον οποίον τον "στείλανε" από Υπουργείο Παιδείας...) να γινει η αξιολόγηση από το εξωτερικό.
    Γι αυτό ενώ είχαν ήδη υποβληθεί οι αιτήσεις, ζητήθηκε αργότερα να μεταφραστούν στα αγγλικά. Ακόμα περιμένουμε αποτελέσματα, μάλλον πρώτα θα τελειώσω το διδακτορικό και μετά θα βγουν οι Θαλήδες.

    Αν σκέφτεσαι πάντως για διδακτορικό Ελλάδα, θα σε απέτρεπα κατηγορηματικά, εκτός κι αν το κάνεις στην πόλη σου παράλληλα με κάτι άλλο. Αν με ρωτούσες ένα χρόνο πριν θα σου έλεγα κάντο σίγουρα, αξίζει. Τώρα θα απέτρεπα τον οποιονδήποτε να κάνει phd στην Ελλάδα.

    Αν θες καμία παραπάνω πλεροφορία/γνώμη, στείλε email.

    Γεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω ναι, δυστυχως, τα ξέρω, μαυρίλα σκέτη ρε γαμώτο. Ότι και να σκεφτώ του ρίχνω πόρτα στον επόμενο τόνο. Έτσι όπως έιναι τα πράγματα, δεν αξίζει,το ξέρω. Και ιδίως στην πείνα και με χαμαλίκι. Όχι απ' τον καθηγητή μου απαραίτητα, από άλλες καταστάσεις. Έω αρκετούς φίλους που το ξεκίνησαν πριν ένα- δυο χρόνια και βρίσκονται στον αέρα από άποψη χρηματοδότησης. Ερευνητικά κεφάλια και προοπτικές έχουμε. Το σύστημα όμως είναι για κλάμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια πρόσφατη σχετική είδηση (προσπάθησε να κρατήσεις την είδηση από τα πολιτικά σχόλια της φυλλάδας):
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=629544

    ΑπάντησηΔιαγραφή