Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Χαμένη Έκλειψη.

Η ευθυγράμμιση Γης-Σελήνης-Ηλίου δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης του ηλιακού δίσκου είτε σε κομμάτια, με δακτυλιοειδείς εκλείψεις όπως η σημερινή, είτε της κορώνας, του στέμματος, της φωτιάς του, σε ολική έκλειψη. 

Ο άνθρωπος, ζώο περίεργο από τη φύση του και με ανάγκη παρατήρησης των φυσικών φαινομένων από την  αρχή, ήδη στην προϊστορία, πρόγονοι του Homo Sapiens απεικόνιζαν τη φύση ως διακόσμηση, αφήγηση, αλλά και ανάγκη κατανόησης της. Στο πέρασμα των χρόνων η επιστήμη έδωσε στον άνθρωπο δυνατότητα και εργαλεία να παρατηρήσει την πλανήτη μας, την ατμόσφαιρα, το εσωτερικό της Γης, τους πλανήτες, τους δορυφόρους των και τον Ήλιο, το πιο λαμπρό άστρο, τον ζωοδότη. 

Η σημερινή έκλειψη έβγαλε αρκετούς στα μπαλκόνια με τις ακτινογραφίες θώρακος διπλωμένες στα δυο, αλλά μάταια. Η νεφοκάλυψη δεν μας έκανε το χατήρι. Προσωπικά άνοιξα παντζούρι, είδα γκρίζο ουρανό, ξενέρωσα και αυτό ήταν. Έτσι κι αλλιώς μερική έκλειψη έχουμε μέχρι και 5 φορές το χρόνο... Έτσι κι αλλιώς, σε αυτές τις περιπτώσεις άλλοι βγαίνουν στην ταράτσα, άλλοι γοητεύονται από τις βαρυτικές ανωμαλίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα, άλλοι παρατηρούν τα άστρα καλύτερα και μαθαίνουν τα μυστικά του ήλιου, κι άλλοι καίνε τα films της φωτογραφικής τους μηχανής.

Με συννεφιά, αλλά να'τη!
Το σημερινό λοιπόν φυσικό φαινόμενο, στέρησε τον ήλιο στους Σκανδιναβούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς το Γενάρη δεν τρελαίνονται από ήλιο, είχαν κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Αλλά και πάλι κανείς δεν ήταν σε θέση να παρατηρήσει το απόλυτο αυτή τη φορά. 

Η ολική έκλειψη ηλίου, εκτός της σπανιότητας της σε σχέση με το handfull μερικών εκλείψεων που θα τύχει να παρατηρήσει ένας άνθρωπος όσο ζει, δίνει και μια άλλη δυνατότητα. Κατά το στάδιο της πλήρους κάλυψης του ηλίου από τη Σελήνη, τότε και μόνο τότε μπορεί ένας άνθρωπος χωρίς μέσα (γυαλιά, τηλεσκόπια, μπούρδες, φίλτρα, τον εξαρθρωμένο γοφό της θείας Ευανθίας σε negative), να κοιτάξει στα μάτια τον ήλιο. 

Έστω και κρυμμένο. Είναι λοιπόν ίσως η κρυφή επιθυμία του ανθρώπου να κοιτάξει τον γίγαντα του πλανητικού μας συστήματος, ίσα στα μάτια, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα, γιατί μετά θα φανεί και πάλι η απόλυτη φωτιά του, που μας δίνει ζωή, αλλά μπορεί και να μας κάψει. Ίσως το θέλει για να μπορέσει να πει από μέσα του, αφού κοίταξα τον Ήλιο στα μάτια μπορώ να κοιτάξω τα πάντα, με ψηλά το κεφάλι και χωρίς τίποτε να κρύβει το πρόσωπο μου.

Στο επόμενο ραντεβού Ήλιε, θα περιμένω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου