Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κύριε Καθηγητά, νομιμοποιήστε με!

Είμαστε φοβεροί, είχαμε δεν είχαμε στρέψαμε επάνω μας τα βλέμματα. Είμαστε το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου μας είπανε τότε όταν μπήκαμε (τα ίδια και στην ορκομωσία, μόνο που κάποιοι μας είπαν ότι βρήκαμε και τον έρωτα της ζωής μας). Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα Πανεπιστήμιο με τεράστια ιστορία στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και μεγάλη κοινωνική προσφορά. Όποιος πει ότι δεν είναι αλήθεια ψεύδεται.

Αλήθεια είναι όμως ότι αρκετές φορές στα χρόνια σπουδών μου στο Πανεπιστημιακό αυτό Ίδρυμα ντράπηκα που ήμουν κομμάτι του. Όταν έβγαινε η ιδιοτέλεια,η σαπίλα, το καραγκιοζιλίκι και το κομματικό κράτος στην επιφάνεια, ήθελα να σπουδάζω Ζαμπονοκοπτική στο ΤΕΙ Λακογαμήστρας. Όταν κλείναμε τα μάτια μας ως Πανεπιστημιακή Κοινότητα, όταν γίνονταν στραβά μάτια μπροστά σε 5 χούφτες σκονάκια στο αμφιθέατρο, όταν την έβγαζαν λάδι φοιτητές παρατάξεων λόγω παντός είδους εκλογών. Κι εγώ μπλέχτηκα με τα συνδικαλιστικά στο Πανεπιστήμιο, κι έδωσα το τελευταίο μου μάθημα 13 φορές, τι να κάνουμε, αλλά κοιμάμαι το βράδυ. Αν δεν χαζεύω στο internet φυσικά. Κι έφτασα στο σημείο να πω ότι ο κομματικοποιημένος συνδικαλισμός στο Πανεπιστήμιο είναι τεράστιο λάθος, τελικά εκεί καταλήγω, πελατειακές σχέσεις με ΔΕΠ δεν θέλω να έχω. Για να μπορώ να έχω άποψη κι όλας και να μην λέω τρίχες στον κόσμο. Μεγάλο λάθος λοιπόν τα κιλά χρωματιστές αφίσες όταν στο κάτω κάτω δεν υπάρχει Φοιτητικός Σύλλογος. Έλος, θάνατος και βούρκος. Κουκιά, ψηφαλάκια, καλοπουλημένα χωρίς να φτάνουμε πουθενά. Ή να φτάνουμε σε αδιέξοδο. 

4 υπογραφές. Τίνος εισ' εσύ; (πηγή: http://hungerstrike300.espivblogs.net)

4 υπογραφές χωρίς ονοματεπώνυμα, με ονόματα παρατάξεων, κομματική δηλαδή ταυτότητα, αποφασίζουν για όλη τη Σχολή, για τους πολλούς που απέχουν και δεν νοιάζονται και για τους άλλους που εκπροσωπούνται από ανθρώπους χωρίς όνομα, υπογραφή με παράταξη από πάνω. Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ. Μεγάλη επιτυχία. Ποιος υπογράφει; Όλη η παράταξη; Όχι. Αλλά αυτός δεν φαίνεται και πουθενά.

Εντάξει, το κείμενο το διαβάσαμε όλοι αυτές τις μέρες και δεν θα το σχολιάσω. Δεν συμφωνώ καθόλου, τα είπαμε και σε προηγούμενο post. Αλλά δεν εξετάζω αυτό. 

Νιώθω ότι η όλη ιστορία είναι άριστα μεθοδευμένη. Τα ακούσαμε και στις ειδήσεις. Ναι, υπάρχει πρόβλημα. Αλλά ποιος πλήρωσε εισιτήρια, οργάνωσε και θεώρησε την Νομική καλή ιδέα, πρέπει να μας πει τι θέλει να πετύχει. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν ούτε όρεξη να δουν τα αμφιθέατρα στη Σόλωνος, ούτε γνώση των πραγμάτων και πόσο μάλλον στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το θέμα δεν είναι πως, το θέμα είναι ποιος πήρε την απόφαση και γιατί τώρα. Πάντως μια χαρά τα κατάφερε. Αυτοί οι φουκαράδες (δεν εξετάζω εθνικότητες, χαρτιά, αν είναι εργάτες και τέτοια), δεν είχαν οι ίδιοι στόχο τέτοιο. Ούτε είχαν φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε αυτή η ιστορία. Και σίγουρα δεν ξέρουν τον Πρύτανη από κοντά.

Μάλιστα. Το θέμα είναι γιατί τώρα. Κανείς νομίζω δεν μπορεί να αμφισβητήσει την μη ύπαρξη μεταναστευτικής πολιτική, τουλάχιστον σοβαρής στην Ελλάδα. Κι αφού δεν έχουμε μεταναστευτική πολιτική, αφήνουμε κάποιους να δημιουργούν καταστάσεις για να στριμώξουν την πολιτική ηγεσία; Να σουτάρουν τον Πρύτανη (πολύ πιθανόν); Να φέρουν θέμα κατάργησης του ασύλου (αφού είναι δεδομένο ότι πρέπει να πάνε τα πράγματα στα άκρα για να γίνει ο Πελεγρίνης Πρύτανης των ΜΑΤ); 

Σήμερα πρόλαβε η Νέα Δημοκρατία, συγνώμη, ΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ_ , να δηλώσει ότι θα καταθέσει Νομοσχέδιο για κατάργηση του ασύλου. Όλε. Στόχος επετεύχθη!; Τι λέτε ρε παιδιά; Και ποιος το πρότεινε στο Σαμαρά; Ο Παπαμιμίκος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (#logo31 - Μαρία - δεν ξεχνώ).Η ΔΑΠ όμως υπέγραψε. Όπως και οι υπόλοιπες 3 παρατάξεις. Υπερπαραγωγή. 

Και ναι, το ΕΚΠΑ βρήκε τη λύση! Ω τι κόσμος μαμά! Θα μετεγκατασταθεί το πρόβλημα (οι άνθρωποι) αλλού. Με έξοδα του Πανεπιστημίου λέει και φροντίδα από ΜΚΟ, Πανεπιστημιακούς γιατρούς κι όλα τα κομφόρ. Θα κάνουν επισκέψεις και μέλη ΔΕΠ, τώρα που μπαίνει κι η εξεταστική, τη βάψανε. Καταλάβατε.

Κατάφεραν λοιπόν κάποιοι άνθρωποι με τις κατάλληλες κινήσεις να "νομιμοποιήσουν" ουσιαστικά όλη αυτή την ιστορία, να βγάλουν για άλλη μια φορά το άσυλο, το Πανεπιστήμιο, τον Πρύτανη, το χάρβαλο Υπουργείων - Αστυνομίας στη σέντρα, ανέξοδα, με αρνητική δημοσιότητα. Τα καλύτερα. It works! Yaaaaay! Είστε πολύ μπροστά ρε παιδί μου. Μπράβο σας. Άντε και στα δικά μας η Σχολή Θετικών Επιστημών, έχουμε και καινούρια Βιβλιοθήκη! Κοπιάστε, ελάτε να φωνάξουμε όλοι μαζί!

Κύριε Καθηγητά, νομιμοποιήστε με!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου